Colegiul Tehnic Latcu Voda din Siret - prima unitate scolara care primeste finantare pentru infrastructura educationala prin REGIO

Consolidarea invatamantului profesional, prin cresterea duratei de pregatire profesionala la 3 ani si accentuarea ponderii pregatirii practice, au generat transformari in sistemul educational care impun  investitii permanente in invatamantul organizat in cadrul filierei tehnologice si in invatamantul profesional, in conditiile in care partea cea mai importanta a activitatii scolare este reprezentata de practica profesionala.

In data de 27 septembrie 2018, Dl Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est a semnat, la Piatra Neamt, contractul de finantare pentru proiectul “CONSTRUCTIE SI DOTARE DE ATELIERE, LABORATOARE SI AMFITEATRU IN CADRUL COLEGIULUI TEHNIC LATCU VODA ORAS SIRET, JUD SUCEAVA” cu Dl Adrian Popoiu, Primarul Orasului Siret, initiator al proiectului.Proiectul are o valoare nerambursabila de 1.294.211 euro si este primul proiect finantat in Regiunea Nord-Est prin Programul Operational Regional 2014-2020 (Regio), prin Prioritatea 10.1/ Obiectivul Specific 10.2- Cresterea gradului de participare la invatamantul profesional si tehnic si invatare pe tot parcursul vietii.

Proiectul vizeaza construirea unei cladiri de 1181 mp,  in care vor functiona 3 laboratoare, 3 ateliere si un amfiteatru.  La demisol, va exista un spatiu deschis, denumit generic Atelier Mecanic, in cadrul caruia vor fi amenajate: un atelier de lacatuserie, un atelier masini cu comanda numerica (CNC), un laborator Mecanica-Masurari - intretinere si verificare auto. La parter vor functiona: un laborator proiectare CAD, un laborator textile si un atelier de textile-croitorie.
 
Unitatea scolara nu are in prezent astfel de ateliere si laboratoare, desi conform Standardului de Pregatire Profesionala, elaborat de M.E.N. pentru calificarile tehnician transporturi si mecanic auto, acestea constituind elemente de baza pentru activitatile de atelier.

De rezultatul acestor investitii vor beneficia cei 530 de elevi care urmeaza filiera tehnologica din cadrul Colegiului Tehnic Latcu Voda, dar si cele 40 de cadre didactice care isi desfasoara activitatea in unitate,  avand parte de infrastructura educationala de calitate, care sa corespunda atat standardelor de pregatire profesionala elaborate de M.E.N., cat si cerintelor de pe piata muncii.

Programul Operational Regional a pus la dispozitia autoritatilor publice locale Axa 10 privind Imbunatatirea infrastructurii educationale, pentru a interveni pe 3 paliere: invatamant prescolar, invatamant obligatoriu si invatamant profesional si tehnic. Investitiile in invatamantul profesional si tehnic (licee tehnologice si infrastructura pentru formarea profesionala initiala) vor viza asigurarea unor facilitati educationale, in concordanta cu cerintele angajatorilor, cu tendintele evolutiei economice si cu nevoile pietei muncii. Felicit Primaria Siret pentru preocuparea sa pentru dezvoltarea infrastructurii educationale din comunitate, ei au depus mai multe proiecte la noi si trebuie sa recunosc ca este una dintre cele mai active primarii de oras in aceasta perioada de programare” a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.Este un proiect foarte important pentru noi si este o investitie complementara la Colegiul Latcu Voda, intrucat am beneficiat de o finantare, tot prin POR, in perioada trecuta de programare, pentru extinderea colegiului. Prin implementarea acestui proiect, elevii Colegiului Tehnic "Latcu Voda" vor invata pentru o meserie si nu doar pentru o diploma.  Consider ca prin  aceasta investitie, impactul asupra mediului de afaceri va fi unul semnificativ, intrucat forta de munca calificata, in completarea facilitatilor oferite de Parcul Industrial Siret, vor constitui un mediu extrem de prielnic dezvoltarii economice” a declarat Dl Adrian Popoiu, Primarul Orasului Siret.