Infrastructura sociala adaptata nevoilor copiilor din Iasi, finantata prin REGIO

Astazi, 27 septembrie 2018, Dl Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est, a semnat la Piatra Neamt, contractul de finantare pentru “Inchiderea Centrului Rezidential "Bogdana" Bogdanesti, judetul Iasi” cu Dl Florin Ion, Director General DGASPC Iasi.

Finantarea proiectului, care se va implementa pe parcursul a 38 de luni, va fi asigurata prin Programul Operational Regional 2014-2020, Prioritatea de investitii  - 8.1 C Cresterea gradului de acoperire cu servicii sociale-Dezinstitutionalizare copii. Asistenta nerambursabila din fonduri europene este de 978.244 Euro si reprezinta 98% din valoarea eligibila a proiectului.

Pentru protectia si promovarea drepturilor copilului, in vederea dezinstitutionalizarii acestora si in vederea asigurarii unor servicii sociale intr-un sistem mai prietenos si mai apropiat de nevoile copiilor, proiectul vizeaza, intr-o prima etapa, inchiderea centrului rezidential “Bogdana” si, ulterior, transformarea infrastructurii sociale, dupa cum urmeaza:

  • construirea si dotarea a patru case de tip familial, doua in satul Bogdanesti (comuna Horlesti) si alte doua in satul Horlesti (comuna Horlesti). Investitia este fundamentata de faptul ca este necesara gazduirea copiilor de varsta scolara pe perioada mentinerii active a masurii de protectie speciala, cu asigurarea tuturor elementelor legate de buna dezvoltare a acestora;
  • reabilitarea, modernizarea si dotarea cladirii, in vederea schimbarii de destinatie din centrul de servicii sociale in centru de zi.

In prezent, in cadrul Centrului Rezidential “Bogdana” sunt ocrotiti 54 de copii si tineri, cu varste cuprinse intre 4 si 22 ani. In urma evaluarii medicale, psihopedagogice, sociale si psihologice, 6 tineri cu varsta peste 18 ani vor beneficia de integrare socioprofesionala, astfel incat ca beneficiari directi ai proiectului, raman vizati  48 de copii si tineri, pentru care vor fi construite cele patru case tip familial. Pentru a se evita supraaglomerarea casutelor si scaderea calitatii actului educativ, fiecare casa va fi proiectata cu 12 locuri. Odata cu infiintarea noilor casute de tip familial, destinatia Centrului Rezidential al Complexului de Servicii „Bogdanesti" va fi schimbata in Centru de Zi pentru Pregatirea si Sprijinirea Reintegrarii/ Integrarii Copilului in Familie.  Asfel, 20 de copii si tineri vor fi  ocrotiti in sistemul de protectie speciala in cadrul centrului de zi, in fiecare luna.

Copiii si tinerii care vor fi transferati spre noile structuri sociale, vor beneficia de servicii de consiliere psihosociala si suport emotional,  supraveghere, educare si dezvoltare timpurie,  suport pentru dezvoltarea abilitatilor pentru viata independenta,  orientare vocationala, socializare si petrecere a timpului liber;

Pe cat de sensibile, pe atat de importante sunt aceste investitii care vizeaza dezinstitutionalizarea copiilor si gazduirea lor in locatii pe care le pot numi “acasa”. Ma bucur ca, prin Programul Operational Regional, avem ocazia sa finantam astfel de investitii in Regiunea Nord-Est, intrucat ele au cu adevarat un impact social major asupra comunitatii. Mentionez faptul ca acesta este singurul proiect de acest tip, finantat in Regiunea Nord-Est, felicit echipa de la DGASPC Iasi pentru toate eforturile depuse, dar imi exprim speranta ca astfel de investitii pot fi initiate si de administratiile publice locale si de ONG-uri, pentru ca obiectivul  de acoperire cu servicii sociale de calitate sa fie cu adevarat atins.“ a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.