Loc de joaca in Suceava: un proiect cu ambitii mari pentru bucuria celor mici

O afacere de familie din Suceava, cu tradiție în domeniul Horeca, s-a extins prin Programul Operațional Regional Nord-Est 2014-2020, printr-un proiect în valoare de 7,8 milioane leidin care 4,3 milioane lei valoare nerambursabilăAlexandru Filipciuc duce mai departe, împreună cu sora lui, această afacere de familie, crescută în timp de tatăl lor, și administrează împreună un complex format din zone de restaurant, cazare și evenimente în Suceava. Ideea unui loc de joacă inedit și complex, dedicat familiilor care vin să petreacă timp de calitate împreună, a venit acum câțiva ani și s-au gândit să o materializeze cu ajutorul fondurilor europene.

Nevoia unui spațiu de joacă pentru copii

Tată a doi băieți de 4 și 8 ani, Alexandru a simțit nevoia acestui spațiu pentru copii. Pentru că exista deja în complex un teren de sport disponibil, cu o suprafață de 1.400 de metri pătrați, Alexandru și sora lui s-au gândit să îl valorifice construind un loc de joacă pentru copii. Dar nu orice fel de loc de joacă, ci unul atractiv, polivalent și echipat pe niveluri de vârstă. „Nevoia de joacă pentru copii este una permanentă și evidentă. Aveam deja un spațiu pentru copii la grădina de vară, dar era cumva o activitate sezonieră, era deschis doar vara. Părinții stăteau la terasă, copiii la joacă. Am zis să facem un spațiu permanent deschis, un loc de joacă generos, plin de atracții pentru toate vârstele. Având acest spațiu disponibil, ne-am gândit că este loc suficient pentru copii să se simtă în largul lor. Proiectul a fost gândit undeva în 2019. Ne-am făcut un plan, ne-am dat seama că voiam sa fie ceva extraordinar și ambițios și așa ne-am orientat către fonduri europene. Am depus proiectul și am fost extrem de fericiți când l-am câștigat. Am fost la prima experiență de acest gen. Din punctul nostru de vedere, lucrurile au mers foarte bine până aici”, povestește Alexandru Filipciuc. Astfel că, în luna ianuarie a acestui an, Kaboom Kids World și-a deschis porțile în Suceava.

Design interior făcut de o firmă renumită la nivel internațional

Deși nu a fost bugetat design-ul interior în proiectul finanțat prin POR 2014-2020, Alexandru și sora lui au contractat o firmă renumită la nivel internațional specializată în locuri de joacă, din Bulgaria. Au ales să lucreze cu specialiști în domeniu pentru că și-au dorit ca rezultatul să fie spectaculos. „La noi, în Suceava, nu era un spațiu de dimensiunile astea, ca suprafață, ca atracții sau complexitate. Ne-am dorit să fie altceva și astfel propunerile noastre s-au întâlnit cu ideile designerilor și au rezultat ziduri de escaladă, trambuline, modularul cu tobogane care are 300 m pătrați și este dispus pe 3 nivele, cu jocuri care stimulează competitivitatea, jocuri cu recompense, zone Lego, de creație, de desenat și construit. Există și mini-bowling, aparate de realitate virtuală, o zonă specială pentru copii cu vârsta până în 3 ani. Am vrut să facem atracții pentru o plajă mai mare de vârste. Sunt câteva aparate care pot fi folosite și de adulți, având în vedere că, tehnic, suportă până la 140 de kg”, spune zâmbind, Alexandru.

Un loc de joacă tehnologizat și adaptat copiilor cu dizabilități

În cadrul proiectului finanțat prin Regio, 35 de echipamente recreative și distractive pentru copii au fost achiziționate. De asemenea, finanțarea a inclus și sistemul de încălzire-climatizare, sistemul de sonorizare, achiziția de mobilier, echipamente IT și licențe, dar și echipamente pentru supraveghere video, detecție și alarmare. „Am încercat să automatizăm tot ce înseamnă activitatea noastră. Avem un soft de contorizare a tuturor atracțiilor, fiecare aparat are un cititor, copilul vine ori cu cardul ori cu brațara, scanează și intră la atracția respectivă. Cardurile au un anumit număr de puncte, în funcție de valoarea lor. Am încercat să facem pachete pentru toată lumea. De altfel, tot acest spațiu este adaptat și pentru copii cu dizabilități”, mai spune Alexandru.

Kaboom Kids World are o capacitate de 200 de persoane, iar atracțiile sunt dedicate copiilor cu vârsta până la 15 ani. Conceptul este gândit în cele mai mici detalii, de la spațiul de agrement, la zonele dedicate petrecerilor private, la zona de servit masa. Copiii pot face mișcare și își pot dezvolta abilitățile și talentele exact așa cum le place lor, prin joacă și experiențe noi. „Este un business tare frumos, cu copii, părinți și veselie. Știm că Suceava nu e un oraș de dimensiunea Bucureștiului sau Timișoarei, Iașului, dar și copiii de aici merită un loc frumos unde să se distreze. Copiii mei ar dormi aici, dacă ar putea, mai ales cel mare. Toți ne dorim ca pentru copiii noștri să fie mai bine decât a fost pentru noi”, spune Alexandru Filipciuc.

Documente suport implementare beneficiari publici / privati

Intrebari privind aplicare OUG 64/2022