Misiune a Delegatiei Comisiei Europene in Regiunea Nord Est - Concluziile primei zile, Bacau

Delegatia Comisiei Europene, condusa de Carsten Rasmussen - Seful Unitatii pentru Romania, Directia Generala Politica Regionala si Urbana si insotita de Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est, si-a inceput misiunea la Bacau, cu o intalnire de lucru cu Presedintele Consiliului Judetean Bacau si Primarul Municipiului Bacau. 


(click pe fotografie pentru Galerie foto)

Discutia s-a concentrat pe patru aspecte principale: soseaua de centura a Municipiului Bacau, sistemul de termoficare, sistemul integrat de manangement al deseurilor solide si Master Planul de Apa. Sunt proiecte majore, care intampina dificultati, unele dintre ele fiind stopate din varii motive. De exemplu, pentru proiectul de management al deseurilor solide, procedura de licitatie publica este blocata printr-o contestatie la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Reprezentantii Comisiei au luat la cunostinta aceste dificultati si si-au exprimat sprijinul in gasirea unor solutii pentru depasirea lor, dar au atras atentia ca trebuie sa existe o abordare comuna a tuturor primariilor implicate si o viziune de dezvoltare integrata. In cadrul intalnirii, au fost expuse si propunerile de proiecte initiate de municipalitatea Bacau, care vizeaza Axa 4 din POR- Dezvoltare urbana.

Ulterior, la Moinesti cadrul de discutii a fost extins cu Primarul Municipiului Moinesti si primarii oraselor Slanic Moldova, Onesti, Comanesti, Darmanesti si Targu Ocna si au fost  vizitate urmatoarele proiecte, finantate din POR 2007-2013:

  • „Modernizarea si amenajarea parcului Bai in Municipiul Moinesti”,
  • „Reutilizare cladire in scopul transformarii in centru social in Municipiul Moinesti”
  • „Modernizarea ambulatoriului integrat al spitalului municipal de urgenta Moinesti” si
  • „Reabilitare retele de strazi urbane, trotuare si iluminat public in orasul Comanesti, jud. Bacau”

Delegatia Comisiei Europene a apreciat proiectele implementate cu finantare din POR 2007-2013, precum si deteminarea primarilor de a depune proiecte mai multe, mai calitative, in perioada curenta de programare, pentru a rezolva problemele comunitatilor pe care le coordoneaza si a creste nivelul de trai al locuitorilor pe care ii reprezinta” a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est .

Prima mea impresie este ca oamenii sunt extrem de motivati si dinamici in regiunea Nord-Est. Ne-au fost expuse numeroase idei de proiecte si suntem extrem de multumiti de asta. Ne dorim ca oamenii sa aiba idei, visuri si sa vada in fondurile europene mijloacele prin care si le pot implini. Ne-au fost semnalate si probleme sensibile cu care se confrunta beneficiarii, in special pentru proiectele majore, iar birocratia si documentatiile stufoase au fost reiterate ca posibile bariere in accesarea acestor fonduri. Nu sunt lucruri noi pentru noi, le cunoastem, dar aceste intalniri sunt o excelenta ocazie de a incerca sa gasim impreuna solutii constructive. Stim foarte bine unde ne aflam, dar la fel de bine stim si unde vrem sa ajungem in viitorul apropiat” a declarat Carsten Rasmussen, Seful Unitatii pentru Romania din partea Comisiei Europene.