POVESTEA VERDE A PARCULUI POLONIC DIN DOROHOI, SCRISA CU FINANTARE REGIO

POVESTEA VERDE A PARCULUI POLONIC DIN DOROHOI, SCRISA CU FINANTARE REGIO

61.500 de mp de spatii verzi vor fi create ca urmare a implementarii proiectului “REALIZAREA UNEI ZONE DE AGREMENT ÎN MUNICIPIUL DOROHOI PRIN REUTILIZAREA TERENULUI DIN ZONA POLONIC”, pentru care s-a semnat astazi, la Piatra Neamt, contractul de finantare prin Programul Operational Regional, între Dl Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est si Dl Dorin Alexandrescu, Primarul Municipiului Dorohoi.
Zona ce va fi reabilitata prin proiect, cunoscuta de localnici sub denumirea de „Polonic”, nu a beneficiat dupa 1990 de sprijin financiar din fonduri publice si este într-o avansata stare de degradare, singurele interventii constând în demolarea unor cladiri abandonate. Tinând cont de posibilitatile reduse de petrecere a timpului liber în localitate de catre majoritatea locuitorilor Municipiului Dorohoi, dar si de suprafata redusa a spatiilor verzi din municipiu, de aproximativ 16 mp/locuitor (sub media nationala si la 60% din tinta de 26 mp/locuitor), municipalitatea a initiat acest proiect, prin care se propune extinderea suprafetei spatiilor verzi cu aproximativ 61.500 metri patrati, prin reabilitarea unor terenuri degradate si dotarea spatiilor verzi cu mobilier urban, crearea de facilitati de agrement si petrecere a timpului liber pentru comunitate (plimbare, sport, recreere).
Întreaga arie va avea delimitari realizate din linii de platani, astfel încât sa se realizeze zone individuale de picnic sau odihna. Amenajarea zonei a fost conceputa cu vegetatie înalta, atât pe perimetrul parcului, cât si pe marginea aleilor principlale sau secundare. Un labirint verde va fi realizat din plante cu înaltimea de 1,75-2 m. Este prevazuta o fântâna arteziana la nivelul pavajului compusa din 20 de jeturi verticale, un loc de joaca pentru copii si un skatepark.
Proiectul va avea o durata de implementare de 54 de luni, iar  valoarea finantarii nerambursabile este 3.563.376 Euro.  
 „Crearea cât mai multor spatii verzi este, dincolo de o cerinta europeana, o premisa pentru o viata mai sanatoasa si un mediu mai curat. Prin acest proiect, pe  care l-am semnat astazi cu Dl Primar Dorin Alexandrescu, municipalitatea din Dorohoi va reusi sa ofere localnicilor o zona pentru petrecerea timpului liber cu infrastructura moderna si dotari pentru toate categoriile de vârsta. Astfel de proiecte, completate de altele care vizeaza infrastructura medicala, educationala si sociala, pot contribui cu adevarat la cresterea calitatii vietii în orasele Regiunii” a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.