Primul proiect de mobilitate urbana finantat prin REGIO a fost semnat azi, la Iasi

21,8 milioane euro! Aceasta este finantarea nerambursabila primita de Municipiul Iasi pentru proiectul “Reabilitarea infrastructurii de tramvai in municipiul Iasi - Reorganizarea circulatiei pe Bulevardul Tudor Vladimirescu”.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de reabilitarea infrastructurii si suprastructurii caii de rulare tramvai pe traseul cuprins intre intersectia Bucsinescu – Bulevardul Tudor Vladimirescu – intersectia Calea Chisinaului, inclusiv a podului Tudor Vladimirescu  si achizitionarea de material rulant, contribuind astfel la reducerea emisiilor de carbon in municipiul Iasi.Proiectul este finantat prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa Prioritare 4 -Sprijinirea dezvoltarii urbane si vizeaza crearea unui sistem de transport public eficient si atractiv care sa deserveasca intr-un mod echilibrat locuitorii municipiului Iasi, prin:

  • achizitionarea a 7 tramvaie electrice
  • modernizarea a 2.410,00 ml linie de tramvai (cale simpla de rulare)
  • scaderea anuala estimata a gazelor cu efect de sera (tone echivalent CO2/an) pe traseul analizat cu 2.159 Tone echivalent CO2/an
  • cresterea estimata a numarului de pasageri pana la 992.800 cu vehicule electrice care tranziteaza tronsonul analizat

In Romania, conceptul de dezvoltare urbana durabila este pus in practica in cel mai pragmatic mod prin Axa Prioritara 4 din Programul Operational Regional (POR) 2014-2020. Aceasta axa prioritara combina prioritati de investitii subscrise urmatoarelor obiective tematice: economii cu emisii reduse de CO2; protectia mediului si promovarea utilizarii eficiente a resurselor; promovarea incluziunii sociale si combaterea saraciei; investitii in educatie si competente. 
La nivelul Regiunii Nord-Est, cele sase municipii resedinta de judet (Bacau, Botosani, Iasi, Piatra Neamt, Suceava si Vaslui) au  depus 69 de proiecte aferente Axei 4 POR 2014-2020, in valoare de 313,5 mil. EURO, reprezentand 140% din alocarea financiara.Contractul semnat astazi cu Municipiul Iasi reprezinta primul proiect de mobilitate urbana care primeste finantare REGIO. Faptul ca Municipiul Iasi este cel care semneaza primul este un lucru firesc, intrucat este cel mai mare municipiu din Regiune, are cea mai mare alocare financiara pe aceasta axa, dar si cele mai mari provocari de trafic. Dar nu de asta sunt ei primii, ci datorita muncii imense a echipei din spatele acestor proiecte, coordonata de Dl Primar Mihai Chirica,  iar noi suntem datori sa recunoastem si sa le apreciem eforturile. Gandurile noastre si tot sprijinul merg insa catre toate municipiile resedinta de judet, care urmeaza sa semneze contracte similare in viitorul apropiat. Doar impreuna putem aspira la o dezvoltare urbana coerenta in Regiunea noastra” a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est la semnarea contractului de finantare.