Regio da unda verde pentru orasul Vicovu de Sus din Suceava

10.000 de mp de spatii verzi vor fi create ca urmare a implementarii proiectului “Extinderea suprafetei de spatii verzi in orasul Vicovu de Sus prin reconversia functionala a doua terenuri neutilizate”, pentru care s-a semnat astazi, la Piatra Neamt, contractul de finantare prin Programul Operational Regional, intre Dl Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est si Dl Gheorghe Schipor, Primarul Orasului Vicovu de Sus.

Vicovu de Sus este un orasel situat in nordul Romaniei la granita cu Ucraina, despre care Mihail Sadoveanu scria: „Vicovu de Sus este asezata pe valea Sucevei ce strabate dulcea Bucovina ..., acest rai, unic prin fertilitate, avand locuitori statornici din cea mai adanca preistorie”.

Renumit pentru fabricile de incaltaminte si de prelucrare a lemnului, oraselul cu putin peste 16.000 de locuitori, se mandreste si cu bogatia naturii si cu diversitatea artei populare pe care o depoziteaza.

Pentru a creste calitatea vietii acestor oameni, dar si pentru a imbraca orasul intr-o haina mai verde, mai atragatoare pentru turisti, Primaria Orasului Vicovu de Sus va implementa, pe parcursul a 50 de luni, un proiect finantat in cadrul REGIO, Prioritatea de investitii - 5.2 - Realizarea de actuni destinate imbunatatirii mediului urban, revitalizarii oraselor, cu o valoare nerambursabila de 732.000 euro.

Proiectul vizeaza reconversia functionala a doua terenuri neutilizate si abandonate, cu o suprafata de 10.600 mp si transformarea acestora in spatii verzi cu functiuni de agrement si de petrecere a timpului liber pentru comunitate, dar si asigurarea accesibilitatii rutiere si pietonale la spatiul verde nou creat. Interventiile care se vor realiza prin proiect urmaresc modelarea terenului, gazonarea suprafetelor, plantarea de arbori si arbusti,  realizarea de alei pietonale, amenajarea de piste pentru role si biciclete, crearea unui skate-parc, facilitarea accesului persoanelor cu dizabilitati si instalarea de sisteme Wi-Fi.

 „Proiectele cu o puternica componenta de protectie a mediului, asa cum este acesta, nu sunt, de obicei, o preocupare a comunitatilor mici. Cu atat mai mult ma bucura aceasta initiativa a Dlui Primar Gheorghe Schipor, care a inteles ca locuitorii orasului pe care il conduce de 10 ani, au nevoie de aer curat, de parcuri si spatii verzi si de locuri in care copiii lor  sa se joace in siguranta. Satisfactia noastra este ca proiecte similare se deruleaza si in Municipiul Roman, in orasele Siret, Gura Humorului si Buhusi si ne dorim ca preocuparea pentru dezvoltarea spatiilor verzi sa devina contagioasa in Regiunea Nord-Est” a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est