Regio investeste in eficienta energetica a spitalelor din Moldova

Spitalele din Bicaz si Vatra Dornei vor beneficia de fonduri din Programul Operational Regional 2014-2020 (REGIO), Prioritatea de investitii - 3.1 B- Sprijinirea eficientei energetice in cladirile publice.

Doua importante contracte de finantare au fost semnate la Piatra Neamt pe 14, respectiv 15 iunie 2018, intre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, prin Dl Vasile Asandei, Director General si initiatorii proiectelor, dupa cum urmeaza:

I. ORASUL BICAZ, prin Dl Primar Nicolae Salagean, pentru proiectul EFICIENTIZAREA ENERGETICA A CLADIRILOR SPITALULUI ORASENESC “SFANTUL IERARH NICOLAE” BICAZ, JUDETUL NEAMT


Proiectul va avea o durata de implementare de 51 de luni si are ca obiectiv scaderea anuala a emisiilor de gaze cu efect de sera generate de cladirile Spitalului Orasenesc Sf. Ierarh Nicolae Bicaz, cu aproximativ 62% in cazul cladirii spitalului (Pavilion I) si cu aproximativ 64% in cazul Sectiei Pediatrie (Pavilion II), prin implementarea unor solutii tehnice moderne de anvelopare a cladirilor, realizarea unui sistem de ventilare cu recuperare de caldura,  modernizarea energetica a instalatiilor interioare, instalarea de panouri fotovoltaice care vor asigura o parte din energia electrica necesara functionarii spitalului si instalarea de pompe de caldura, care vor asigura o parte din energia necesara pentru incalzire si pentru prepararea apei calde de consum.
Valoarea finantarii nerambursabile este 2,75 milioane Euro si reprezinta 98,00% din valoarea eligibila a proiectului.

II. MUNICIPIUL VATRA DORNEI, prin Dl Primar Ilie Bonches, pentru proiectul REABILITAREA SECTIEI DE OBSTRETICA GINECOLOGIE A SPITALULUI MUNICIPAL VATRA DORNEI


Proiectul va avea o durata de implementare de 32 de luni si are ca obiectiv cresterea eficientei energetice a cladirii in care functioneaza Sectia de obstretica ginecologie, apartinand Spitalului municipal Vatra Dornei, prin implementarea unor solutii de scadere a consumului de combustibil conventional si, in mod implicit, si scaderea emisiilor de dioxid de carbon.
Valoarea finantarii nerambursabile este 384.873 Euro si reprezinta 98,00% din valoarea eligibila a proiectului.

Ne bucuram ca, in aceasta perioada de programare, investitiile in sanatate gasesc sprijin in Programul Operational Regional, pe mai multe paliere. Iata ca zilele acestea am facut primii pasi pentru punerea in practica a unui deziderat comun la nivelul Regiunii Nord-Est, acela de a eficientiza energetic cladirile publice, in special pe cele din sectorul sanitar, care sunt mari consumatori. In Bicaz, se estimeaza ca peste 11.000 de pacienti pe an vor beneficia de conditii sporite din punct de vedere al confortului termic, iar in Vatra Dornei, aproximativ 37.000 de pacienti. In mod complementar, unitatile de primiri urgente si ambulatoriile mai au la dispozitie o axa dedicata, prin care isi pot moderniza infrastructura si achizitiona dotari de specialitate, astfel incat impactul sa fie unul complet, in sensul cresterii calitatii serviciului medical” a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.

Documente suport implementare beneficiari publici / privati

Intrebari privind aplicare OUG 64/2022