Proiectul tau poate fi urmatorul REGIOSTAR!

În fiecare an, Comisia Europeană premiază proiectele finanțate de UE care au avut un impact semnificativ și o abordare nouă în dezvoltarea regională. REGIOSTARS este concursul organizat de DG REGIO începând din 2008, concurs ce a devenit o marcă de excelență a Europei pentru proiectele finanțate. Premiile REGIOSTARS sunt acordate proiectelor din șase categorii tematice, dintre care cinci sunt cunoscute din cadrul obiectivelor  politicii de coeziune, la acestea adăugându-se tema anului, care se schimbă în fiecare an. Cu scopul de a inspira și alte regiuni din Europa, proiectele participante sunt în centrul atenției activităților de comunicare la nivel european.

Începând de anul acesta, s-au introdus câteva noutăți în cadrul concursului, prima fiind aceea că proiectele pot concura la șase categorii, detaliate mai jos, dintre care primele 5 vor rămâne constante de-a lungul anilor. Sunt încurajate candidaturile din regiunile relativ mai puțin dezvoltate din Europa și din toate domeniile programului. Câștigătorii vor beneficia de o campanie de comunicare locală gestionată în cooperare cu DG REGIO, pentru promovarea activităților premiate în regiune.

Platforma de depunere a candidaturilor online este deschisă până pe 31 mai 2023 aici: regiostarsawards.eu

Cele șase categorii tematice:

  • Categoria 1) O EUROPĂ COMPETITIVĂ ȘI INTELIGENTĂ
  • Categoria 2) O EUROPĂ VERDE
  • Categoria 3) O EUROPĂ CONECTATĂ
  • Categoria 4) O EUROPĂ SOCIALĂ ȘI FAVORABILĂ INCLUZIUNII
  • Categoria 5) O EUROPĂ MAI APROAPE DE CETĂȚENI
  • Categoria 6) TEMA ANULUI (Anul european al competențelor 2023)

Sunt eligibile proiectele finanțate din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) (inclusiv Interreg), Fondul de coeziune (FC), Fondul social european (FSE) și Fondul social european +, Fondul pentru o tranziție justă și orice componentă Interreg. Ghidul aplicanților poate fi consultat aici.

Candidaturile conținând proiecte eligibile vor fi trimise juriului pentru evaluare, iar acesta va selecta finaliștii. „Runda finală” de selecție va avea loc în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor, de la Bruxelles.

La fel ca în anii precedenți, publicul va avea posibilitatea de a vota pentru proiectul finalist preferat, în vederea acordării „Premiului publicului”. Toți câștigătorii vor fi anunțați în cadrul ceremoniei REGIOSTARS de la Ostrava (Republica Cehă), pe 16 noiembrie 2023.

Proiectul tău este următorul REGIOSTAR? Participă și află!

Documente suport implementare beneficiari publici / privati

Intrebari privind aplicare OUG 64/2022