15 gradinite, 11 milioane euro finantare nerambursabila, 1400 de zambete

Infrastructura educationala este esentiala pentru dezvoltarea timpurie a copiilor, pentru educatia acestora, in vederea construirii si dezvoltarii de abilitati sociale si a capacitatii de integrare sociala, dar insuficienta spatiilor de desfasurare a activitatilor de invatamant prescolar nu mai e o noutate.

In spiritul intelegerii acestui fenomen, investitiile prevazute in cadrul Programului Operational Regional (Regio) 2014-2020, au permis autoritatilor locale din Romania sa depuna proiecte pentru constructia/reabilitarea/modernizarea/extinderea/echiparea infrastructurii pentru educatia timpurie - educationale anteprescolare si prescolara (crese si gradinite).

15 proiecte in valoare de 11 milioane euro, care vizeaza constructia sau extinderea unor gradinite in care vor invata 1400 de copii, vor beneficia de finantare prin Regio-Programul Operational Regional 2014-2020. Contractele de finantare au fost semnate in lunile iunie si iulie intre Dl Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est si primarii unitatilor administrativ-teritoriale care au initiat proiectele, dupa cum urmeaza:

- Comuna Stanisesti, prin Dl Primar Teodor-Bogdan Popa, pentru 2 proiecte de CONSTRUIRE GRADINITA.

Pentru a se putea acoperi necesarul de spatii educationale pentru copiii de varsta prescolara, Comuna Stanisesti a initiat proiecte ce prevad construirea a doua gradinite, una in localitatea Slobozia si una in Slobozia Noua, fiecare avand o capacitate de 52 de locuri.

Valoarea finantarii nerambursabile pentru ambele proiecte este de 726.757 Euro.

- Orasul Vicovu de Sus, prin Dl Primar Gheorghe Schipor, pentru proiectul CONSTRUIRE GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT IN LOCALITATEA BIVOLARIA

Proiectul propune construirea unei gradinite cu program prelungit, care sa asigure spatiul educational necesar pentru 60 de copii, dar si asigurarea unei baze logistice de resurse materiale si didactice, adecvate practicarii unui proces instructiv-educativ de calitate.

Valoarea finantarii nerambursabile este de 452.110 Euro.

- Orasul Targu Frumos, prin Dl Primar Ionel Vatamanu, pentru proiectele REABILITARE, MODERNIZARE SI EXTINDERE GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT NR. 1 si REABILITARE, MODERNIZARE SI EXTINDERE GRADINITA CU PROGRAM NORMAL, TARGU FRUMOS

Cele doua proiecte prevad imbunatatirea starii infrastructurii aferente Gradinitei cu program prelungit nr. 1 si Gradinitei cu program normal, prin lucrari de reabilitare si modernizare, cresterea nivelului de dotare a unitatii de invatamant cu sisteme informatice si didactice moderne, dar si extinderea cladirii cu noi spatii, astfel incat sa poata gazdui impreuna 250 de copii.

Valoarea finantarii nerambursabile pentru ambele proiecte este de 1.920.193 Euro.

- Municipiul Barlad, prin Dl Primar Dumitru Boros, pentru proiectele MODERNIZAREA, EXTINDEREA SI DOTAREA GRADINITEI CU PROGRAM PRELUNGIT NR 8 si CONSTRUIRE SI DOTARE CORP NOU PENTRU GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT NR. 5, CLOPOTEL.

Proiectele presupun extinderea si refunctionalizarea spatiilor existente si construirea de spatii noi, in vederea adecvarii dimensiunii salilor la cerintele minime de cubaj de aer, dezvoltarea si actualizarea bazei logistice educationale, ca suport pentru desfasurarea unui proces educativ atractiv, asigurarea unei performante energetice superioare prin izolarea termica a cladirii, instalarea unui sistem de panouri solare, reabilitarea instalatiilor electrice, de incalzire si sanitare, dar si amenajarea exterioara a perimetrului gradinitei: loc de joaca si alei pietonale.

Valoarea finantarii nerambursabile pentru ambele proiecte este de 1.807.534 Euro.

- Municipiul Onesti, prin Dl Primar Nicolae Gnatiuc, pentru proiectul REABILITAREA, MODERNIZAREA, EXTINDEREA SI DOTAREA GRADINITEI "MAGNOLIA"

Cresterea gradului de participare la nivelul educatiei timpurii, in special pentru copiii cu risc crescut de parasire timpurie a sistemului de invatamant este obiectivul acestui proiect. Acest lucru se va realiza prin lucrari de reabilitare, modernizare extindere si dotare, cu scopul desfasurarii in conditii mai bune a actului educational.

Valoarea finantarii nerambursabile este de 1.475.253 Euro.

- Municipiul Pascani, prin Dl Primar Dumitru Pantazi pentru proiectul CRESTEREA EFICIENTEI ENERGETICE – GRADINITA NR. 2, CRESA NR.1 MUNICIPIUL PASCANI

Prin intermediul acestui proiect, se doreste ca, atat gradinita, cat si cresa, sa devina un mediu atractiv pentru toti copiii, care sa incurajeze dorinta de participare la procesul de invatare, consolidand, astfel, rolul gradinitei si cresei in parcursul educational al fiecarui copil.

Valoarea finantarii nerambursabile este de 1.200.459 Euro.

- Comuna Ciurea, prin Dl Primar Catalin Lupu pentru proiectele CONSTRUIRE SI DOTARE CRESA SI GRADINITA IN SATUL DUMBRAVA, COM. CIUREA, JUDETUL IASI si CONSTRUIRE SI DOTARE CRESA SI GRADINITA IN SATUL LUNCA CETATUII, COM. CIUREA, JUDETUL IASI

Proiectele vizeaza construirea si dotarea a doua crese si doua gradinite, ceea ce va conduce la cresterea accesibilitatii copiilor din satul Dumbrava, respectiv Lunca Cetatuii la servicii de educatie.

Valoarea finantarii nerambursabile pentru ambele proiecte este de 1.444.778 Euro.

- Comuna Scorteni, prin Dl Primar GHEORGHITA CATALIN ANTON pentru proiectul CONSTRUIRE GRADINITA IN SAT SCORTENI, COMUNA SCORTENI, JUDETUL BACAU

Proiectul propune crearea unei capacitati de scolarizare de 56 de locuri, pentru accesul la serviciile de educatie prescolara, in zonele insuficient deservite din comuna (satele Floresti si Scorteni).

Valoarea finantarii nerambursabile este de 402.194 Euro.

- Municipiul Dorohoi, prin Dl Primar Dorin Alexandrescu pentru proiectele EXTINDERE SI MODERNIZARE GRADINITA NR. 10 si MODERNIZARE GRADINITA NR. 8

190 de prescolari din Dorohoi vor beneficia de rezultatele acestor proiecte, in urma lucrarilor de modernizare, dotarea si a crearii de facilitati pentru copii si cadre didactice in cele doua gradinite din oras vizate.

Valoarea finantarii nerambursabile pentru ambele proiecte este de 1.051.340 Euro.

- Municipiul Suceava, prin Dl Primar Ion Lungu, pentru proiectul CONSTRUIRE GRADINITA IN CARTIERUL BURDUJENI SAT DIN MUNICIPIUL SUCEAVA

In cartierul Burdujeni Sat din Suceava exista, in acest moment, o singura unitate de invatamant prescolar ce functioneaza intr-o cladire veche din 1911, care nu corespunde normelor si normativelor tehnice, sanitare si educationale referitoare la activitatea didactica si nu are capacitatea sa acopere cererea din aceasta arie administrativa. In plus, numarul familiilor tinere stabilite in zona este in continua crestere si nu de putine ori se inregistreaza cazuri in care parintii sunt nevoiti sa isi inscrie copiii la gradinite in alte cartiere ale municipiului, la distante mari. Prin urmare, proiectul propus va asigura accesul sporit la educatie timpurie, prevenind totodata fenomenul abandonului scolar.

Valoarea finantarii nerambursabile este de 603.678 Euro.

Ma bucur mult cand vad panourile REGIO, acolo unde este cea mai mare nevoie de investitii. Iar in educatie, fara dubiu, trebuie sa investim, atat in asigurarea infrastructurii, cat si in schimbarea paradigmei si stimularea creativitatii. Proiectele pentru care am semnat contracte de finantare REGIO vor avea un impact semnificativ asupra comunitatilor in care se implementeaza. Avem obligatia sa oferim copiilor dreptul la viitor, iar aceste investitii sunt doar cativa pasi timizi, dar necesari pentru asta. Munca noastra, a ADR Nord-Est, va trece dincolo de asta, spre incurajarea proceselor educationale moderne ” declara Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.

Detalii despre stadiul semnarii contractelor de finantare gasiti pe www.inforegionordest.ro.

Documente suport implementare beneficiari publici / privati

Intrebari privind aplicare OUG 64/2022