Cand dragostea de animale se impleteste cu spiritul de antreprenor, REGIO vine in ajutor

Reporter REGIO: episodul 22
Când dragostea de animale se împletește cu spiritul de antreprenor, REGIO vine în ajutor
Povești de succes, posibile cu sprijinul Regio Nord-Est 2014-2020

A copilărit la țară, într-un sat din nordul Moldovei, alături de bunicii care l-au învățat să iubească și să prețuiască animalele. A absolvit liceul agricol și a urmat Facultatea de Medicină Veterinară din Iași. După o experiență de aproape 10 ani în alte companii din același domeniu, și-a făcut propria firmă de distribuție de medicamente de uz veterinar. Dumitru Fodor a înființat Vetro Solutions în 2012, în Iași, iar după ce a pus la punct partea de distribuție în firmă, s-a gândit să facă și producție. Acum, la alți 10 ani distanță, spune că nu ar fi avut curajul să facă, la acea vreme, producție de medicamente de uz veterinar dacă nu ar fi avut sprijinul fondurilor europene. 4,5 milioane de lei a reprezentat asistența financiară nerambursabilă din Programul Operațional Regional 2014-2020 dintr-un proiect cu o valoare totală de 7,5 milioane lei. Cu ajutorul acestei finanțări a înființat o unitate de producție de medicamente pentru animale care a avut o cifră de afaceri, în 2022, de 63 milioane de lei și 82 de angajați.

De la distribuție la producție

Dumitru Fodor a iubit animalele de mic și a știut că își va construi o carieră în jurul lor. A început să lucreze încă din facultate, din anul III, într-o farmacie veterinară. Apoi a lucrat în distribuția de medicamente pentru animale, ajungând manager într-o corporație. După experiența acumulată în alte companii, și-a deschis propria firmă de distribuție de medicamente, în 2012. „Antreprenorul din mine tot încerca să iasă la iveală, chiar dacă eram angajat în alte companii. M-am orientat către distribuție dintr-un motiv foarte simplu: ca medic veterinar într-un cabinet sau farmacie, ai grijă de animale, dar e o zonă restrânsă, ori eu voiam să fac ceva mai mult, să influențez starea de bine a animalelor. Astfel, m-am axat pe zona de distribuție. După ce am pus pe picioare acest capitol, am zis „Ce facem mai departe?”. M-am uitat în piața din România, am văzut ce se întâmplă și că e loc de producție. Știam cât de multe produse vin din afară, de ce să nu le facem aici?”, a gândit Dumitru Fodor.

A primit multe încurajări să meargă mai departe în acest domeniu și de la membrii Romanian Business Leaders, grup din care face parte de câțiva ani. Când le-a împărtășit ideea lui și ce vrea să dezvolte în producție, sfaturile au venit către zona de accesare a fondurilor europene. „Sunt mulți oameni cu afaceri mai mari sau mai mici cu care stai de vorbă. Când am avut ideea și am început să discut cu ei, mi-au spus ce fonduri există și pentru ce. Atunci am început să studiez și am văzut că sunt fonduri și pentru zona mea de interes. Sunt tipul de antreprenor căruia îi place să studieze înainte de a se apuca de un proiect”, spune medicul veterinar.

Producție și digitalizare

În planul său, Dumitru avea două arii de dezvoltare: una în producție și una în digitalizare. Ambele s-au concretizat ca proiecte pe fonduri europene ce au fost implementate în paralel. Cele două proiecte au fost finanțate din Fondul European de Dezvoltare Regională: unul prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și unul prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020. Din proiectul pe digitalizare a rezultat un marketplace ce pune în contact direct producătorul, medicul veterinar şi proprietarul de animale de companie. Al doilea proiect, o fabrică de producție medicamente de uz veterinar ce a primit autorizație de funcționare în noiembrie 2021. Toate utilajele necesare fluxului de producție în această fabrică au fost achiziționate prin POR 2014-2020. Dumitru Fodor spune că toată investiția a fost de 3 milioane de euro, clădirea fiind cumpărată separat. „A fost un efort susținut să avem o fabrică așa cum ne-am dorit. Investiția a fost puțin mai mare față de cum ne-am gândit noi inițial. Fiind vorba de medicamente, ne-am uitat mult la calitate. Am făcut și laborator, apoi am lansat și un brand propriu, ca să putem vinde sub acest brand”, spune Dumitru Fodor. Medicamentele produse în fabrica de la Iaşi sunt comercializate în România sub brandul adVet, creat special pentru produsele fabricate de Vetro Solutions.

Parteneriate cu facultăți de medicină veterinară

În producția de medicamente de uz veterinar este multă muncă de cercetare în spate. La început, au făcut ei cercetarea, după care au luat exemplul altor parteneri și au încheiat colaborări externe. Facultatea de Medicină Veterinară din Iași i-a sprijinit cu partea de cercetare pentru câteva produse, la fel și Facultatea de Medicină Veterinară din București. „Partea de producție nu e grea, dar e nevoie de multă documentație care durează. Dacă vrei produse de calitate, trebuie să documentezi corespunzător. Lucrăm și cu specialiștii pe care îi avem în companie, dar apelăm și la cei care au mai multă informație și expertiză decât avem noi”, spune medicul.

Pandemia, un avantaj

Dumitru Fodor povestește că experiența sa cu fondurile europene a fost una foarte bună. Nici măcar pandemia nu a încetinit cursul investițiilor din acea perioadă, ba mai mult, s-a transformat în avantaj pentru ei. Medicii veterinari nu au închis cabinetele. Nici fermele nu au pus lacătul pe ușă, așa că serviciile veterinare au continuat să funcționeze, iar business-urile din acest sector au avut parte chiar de creștere. Este și cazul Vetro. „Noi am început implementarea în ianuarie, în martie a fost declarat lockdown, dar s-a dovedit a fi un avantaj pentru noi. Am reușit să fac multe pe perioada pandemiei”, spune Dumitru.

„Fără fonduri europene nu aveam cum să pornim”

Ca planuri de viitor, Dumitru Fodor vrea să se axeze pe consolidarea brandului adVet și creșterea zonei de vânzări. „Mergem mai departe cu distribuția, ce producem trebuie să și vindem. Ne-am gândit și la internaționalizare, dar până nu ne așezăm foarte bine la noi acasă, nu mergem mai departe cu gândul. Mai vin propuneri din afară, dar eu cred că avem de treabă aici, în România. După, ne uităm și peste granițe. Ăsta e focusul acum: producție și distribuție într-o companie digitalizată”, spune Dumitru Fodor.

Tot el spune că „fără fonduri europene nu aveam cum să pornim”. A durat vreo doi ani partea de scriere a proiectului, a planului de afaceri. A tratat cu seriozitate tot acest proces, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Ba chiar a avut pe cineva angajat în companie care doar asta a făcut, din 2017, proiecte pe fonduri europene. „Atâta vreme cât sunt fonduri care ne ajută să ne creștem competitivitatea pe piața europeană, de ce să nu le luăm? Dacă nu erau fondurile, la vremea aia nu m-aș fi apucat de producție. E un mare avantaj să te finanțeze cineva, să îți dea un vot de încredere, fără să dai banii înapoi”, încheie medicul Dumitru Fodor.

 


Reporter REGIO este o inițiativă ADR Nord-Est, care are în prim-plan promovarea proiectelor de succes ale beneficiarilor noștri, proiecte care au reușit să iasă în evidență aducând plus valoare și impact în comunitate. Într-o perioadă în care predomină știrile negative, vă propunem spre lectură povești frumoase, dar adevărate, menite să întărească credința că „se poate”! Fii parte din poveste!

Ești beneficiar Regio? Lasă-ne să-ți spunem povestea.

Contactează-ne pentru detalii la info@adrnordest.ro

Documente suport implementare beneficiari publici / privati

Intrebari privind aplicare OUG 64/2022