Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est s-a reunit la Iasi

Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est s-a intrunit ieri, 7 august 2018, la Iasi, in comuna Bivolari.

Pe agenda sedintei au fost subiecte importante, care au avut in vedere evolutia POR 2014-2020 in Regiunea Nord-Est, portofoliul de proiecte in care Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est este beneficiar direct sau partener, Portofoliul Regional de Proiecte din Strategia pentru cercetare si inovare regionala prin specializare inteligenta (RIS 3) Nord-Est si Lista ce contine proiectele integrate din portofoliul aferent RIS 3, propuse pentru finantare in cadrul POR 2014-2020, Axa prioritara 1, dar si aprobarea preturilor ce vor fi practicate, incepand cu data de 01.09.2018, pentru serviciile de formare profesionala, oferite in cadrul Rubik Hub, structura a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est.



O hotarare extrem de importanta, care a primit azi sprijinul Consiliului pentru Dezvoltare Regionala, este cea care vizeaza transferul alocarii ramase disponibile aferente PI 3.1.A- Reabilitarea termica a cladirilor rezidentiale catre  PI 3.1.B- Reabilitarea termica a cladirilor publice, urmat de lansarea unui nou apel de proiecte in cadrul PI 3.1.B, pentru care este evident interesul mult mai ridicat al posibililor solicitanti de finantare. Aceasta propunere va fi inaintata Autoritatii de Management pentru POR 2014 – 2020, in vederea utilizarii sumei de 54 milioane euro pentru lansarea unui nou apel de proiecte pe PI 3.1.B.

"Evolutia POR 2014-2020 la 3 ani de la adoptare, un program complex, cu 13 axe, bazat pe competitivitate,  este una care si-a intensificat foarte mult ritmul in ultimul an. Regiunea Nord-Est are, prin acest program, o alocare de peste 1 miliard Euro fonduri nerambursabile, reprezentand 17,51% din alocarea publica nationala. Pana la sfarsitul lunii iulie, au fost semnate 326 de contracte, atat cu beneficiari publici, cat si cu entitati private, care consuma 435,72 milioane euro din alocarea financiara, iar alte 119 contracte, in valoare de 85 milioane euro, au fost pregatite de ADR Nord-Est si transmise la Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in vederea semnarii” , a  sustinut Cristian Zama - Director al Organismului Intermediar POR.

"Ne dorim sa venim in fata partenerilor nostri din Consiliul pentru Dezvoltarea Regionala Nord-Est cu un pachet de sprijin integrat, care vizeaza, pe de o parte planificarea, programarea si implementarea programelor de dezvoltare regionala, in special a POR 2014-2020 si, pe de alta parte, activarea unui mecanism coerent de dezvoltare a parteneriatelor in regiune si intre regiuni, la nivel european, bazat pe implicarea actorilor publici, privati, mediului universitar si a societatii civile. Suntem implicati, ca beneficiar direct sau partener, in 20 de proiecte internationale si 2 proiecte nationale, de rezultatele carora beneficiaza peste 250 actori locali publici si privat, 900 tineri care au fost instruti si 135 start-up-uri, ce au fost sprijinite", a declarat  Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.



La 7 luni de la preluarea mandatului de presedinte al CDR Nord-Est, Maricel Popa a declarat: “Ma bucur ca am fost gazda a acestei reuniuni importante a CDR Nord-Est, la care, alaturi de omologii mei din celelalte judete ale Moldovei, am trasat cateva repere pentru dezvoltarea Regiunii in urmatoare perioada. Atragerea cat mai multor fonduri europene, in special din Programul Operational Regional, este o prioritate la nivel national, pe care eu mi-am asumat-o si la nivel regional in acest an. In mod evident, si Consiliul Judetean Iasi a initiat mai multe proiecte pentru a putea beneficia de finantare. Este vorba de reabilitarea infrastructurii rutiere, reabilitarea unor monumente istorice, proiecte majore din sistemul medical, dar si investitii care vizeaza incurajarea inovarii si transferului tehnologic. Felicit echipa ADR Nord Est, care, prin eforturile din ultimii doi ani, a contractat proiecte cat in perioada 2009-2016 si asta se vede deja. Banii europeni trebuie sa ramana in Moldova”.

Documente suport implementare beneficiari publici / privati

Intrebari privind aplicare OUG 64/2022