Lectie de sanatate antreprenoriala de la Vaslui

Reporter REGIO: episodul 9
Lecție de sănătate antreprenorială de la Vaslui 
Povești de succes, posibile cu sprijinul Regio Nord-Est 2014-2020

Stătea pe o bancă în Copou, în Iași, la câteva luni după ce născuse cel de-al doilea copil și încerca să contureze primul proiect cu finanțare europeană cu gândul la un viitor mai bun pentru copiii săi. Era 2008. Foarte multe nu se știau la vremea aceea despre fonduri, dar ea, Loredana Radu, abia aștepta să se deschidă liniile de finanțare. De atunci, a avut trei proiecte finanțate prin Programul Operațional Regional, unul în perioada 2007-2013 și două în exercițiul financiar 2014-2020, în valoare nerambursabilă de 6,7 milioane lei. La 12 ani distanță de prima finanțare, Loredana Radu spune că fiecare proiect aprobat a însemnat o evoluție semnificativă, o dublare a cifrei de afaceri, o mărire a spațiului, acces la cele mai moderne echipamente, o creștere a numărului de angajați, a fost ca un bulgăre în continuă rostogolire.

Dana-Loredana Radu

De la psihologie la centru de imagistică și laborator de analize medicale

Dana-Loredana Radu este psiholog și audiolog, iar în 2001 și-a deschis un cabinet de psihologie și protezare auditivă în Vaslui: Audiosan. Pentru că a simțit că este un gol pe piața din Vaslui în domeniul serviciilor medicale, în 2006 a înființat Recumed, iar Audiosan și-a schimbat destinația și a devenit un centru de imagistică și laborator de analize medicale. Aceste două firme veneau ca o provocare, ca o testare a capacităților de antreprenor și, în același timp, ofereau vasluienilor servicii medicale complementare, de calitate. Ambele creșteau progresiv și organic, iar la un moment dat au simțit nevoia unor finanțări suplimentare pentru a aduce plus valoare serviciilor oferite. Prietenii care locuiau în străinătate au sfătuit-o să urmărească finanțările europene pentru că sunt un mare beneficiu și o modalitate excelentă de a-și crește afacerea. Și așa a fost. S-a informat, a căutat soluții și a găsit prin Programul Operațional Regional finanțarea de care avea nevoie. „Mi s-a părut în 2010, și mi se pare și acum, cea mai bună soluție pentru investiții mai ambițioase. Știam că drumul este greu, că trebuie să fii extraordinar de riguros, a trebuit să gândim totul foarte bine, cu foarte multă onestitate”, povestește Loredana. Cu ajutorul unui consultant, cu care lucrează și în prezent, în 2010 a obținut prima finanțare pentru Audiosan. A achiziționat un CT performant în valoare de 200 mii euro și echipamente pentru laboratorul de analize. Acest proiect i-a adus o dublare a cifrei de afaceri și încrederea că face bine ceea ce face. Având în vedere că firmele erau într-o continuă creștere, s-a alăturat și soțul în 2012. El este economist și, spune ea, este partea care o completează perfect în business-ul lor.

RMN cu singurul soft cardiac din Moldova, prin POR 2014-2020

În 2019 a depus două proiecte pentru finanțare prin POR 2014-2020, pentru ambele firme de această dată și a obținut 2,4 milioane lei pentru Audiosan și 3,5 milioane lei pentru Recumed. Laboratorul a fost dotat cu 45 de echipamente moderne, a fost înlocuit CT-ul și au achiziționat un RMN performant, care deține singurul soft cardiac din Moldova și un soft de ultima generație pentru investigațiile mamare. „A fost un RMN foarte bine ales și care și-a dovedit eficiența, ne ajută foarte mult să facem diagnostic diferențial. A fost o adevărată provocare să implementăm două proiecte în același timp. Și aș mai face asta oricând. Era o adresabilitate mare de pacienți și o presiune de la medici foarte buni care își doreau să opereze pe mai multe echipamente și să crească calitatea diagnosticului”, spune Loredana Radu. Pentru că echipamentele noi de imagistică erau foarte mari, tot ca un pas următor în evoluția lor a venit și relocarea într-un spațiu mai încăpător.

Soții Radu au crescut aceste două firme ca pe copiii lor, cu corectitudine și cu valori bine definite, cu speranța că poate, cândva, băieții lor vor duce cu mândrie și cu responsabilitate mai departe toată munca lor. Băieții au fost și motivația principală pentru care și-au dorit dezvoltarea și creșterea grupului de firme, chiar dacă, uneori, spune Loredana, au simțit că îi sacrifică. Și-au dorit ca tot zbuciumul prin care au trecut ca antreprenori să nu se resimtă în familie. Dar ei au înțeles tot sacrificiul și sunt foarte atașați de această afacere. Cel mare, care are vârsta Audiosan-ului, adică 21 de ani, deprinde tainele business-ului într-o universitate reputată, cu gândul și speranța că va continua afacerea de familie și va menține nivelul atins de părinții săi.  

De la un angajat, la 250

Pe lângă finanțările din POR, Audiosan și Recumed au primit sprijin și prin alte programe. Au accesat tot ce au considerat că li se potrivește și îi ajută în evoluție. Dar clar, finanțările din POR au fost cele mai consistente și cele care au reușit să dezvolte afacerile cel mai mult. „De fiecare dată când am luat fonduri, a fost o evoluție din toate punctele de vedere. Am făcut pași imenși, am trecut de la 200 mp la 500 mp, la primul proiect, apoi la al doilea, de la 500 de mp la 2500 mp de spații cu destinație medicală. De la un singur angajat, la 250 de oameni care au aceleași valori și cred în calitatea lucrului bine făcut. E foarte important ca finanțările astea să răspundă unor nevoi reale. Le-am spus tuturor prietenilor mei care vor să acceseze fonduri că dacă se gândesc la orice altceva în afară de corectitudine, să renunțe. Trebuie să fii foarte onest și trebuie să ai habar de domeniul respectiv, să nu iei fonduri doar pentru că se dau. Cum mai râd cu fiul meu care vrea să facem o fabrică de microcipuri. Da, e fantastică ideea, dar ce știm noi despre microcipuri? Îi spun să lucreze 2 ani într-o fabrică în Taiwan, să facă experiență și pe urmă avem alt curaj să facem fabrică de microcipuri”, povestește Loredana.

Planuri de viitor

Soții Radu vor să lase generației viitoare o afacere completă, cu servicii integrate care să răspundă mai multor nevoi ale vasluienilor. Până la sfârșitul anului viitor vor să deschidă și partea de bloc operator și zona de intervenții cu spitalizare. De asemenea, pe lângă clinica pe care au deschis-o în Bârlad, vor să extindă business-ul în încă două locații din țară. „Nu vă ascund faptul că avem un proiect superb de unitate medicală, de 15 milioane euro și, deși am încercat să aplicăm pe ajutoare de stat, condițiile au fost drastice și am zis să amânăm puțin implementarea lui. Avem speranța că o să reușim prin Programul Regional Nord-Est 2021-2027. Avem tot, proiectare, schițe, așteptăm doar deschiderea apelurilor, este un proiect care ar fi de mare impact”, povestește Loredana.

„A fost ca atunci când treci un râu, dar te mai ține cineva de mână”

Loredana Radu și soțul său au văzut în fondurile europene o oportunitate de a crește și de a furniza în final un serviciu de calitate, la un preț corect, într-o piață în care consumatorul chiar are nevoie. „Să ne asumăm finanțarea integrală ar fi fost pentru noi un mare efort. Vă spun cu cea mai mare sinceritate că accesarea fondurilor a fost cel mai mare pas din istoria noastră ca firmă de servicii medicale. Partea de finanțare ne-a dat un anumit confort și ne-a permis, în același timp, să ne ținem prețurile accesibile, adică să ne adaptam la o piață economică reală pentru că veniturile oamenilor din Vaslui nu sunt comparabile cu cele din marile orașe, este un alt profil al pacientului”, spune Loredana. Tot ea povestește că nu a perceput niciodată banii obținuți ca fiind gratuiți, ci ca un ajutor. „Nu m-am simțit singură. Am simțit că am avut un partener. Ca și cum am împărțit povara cu cineva. De fapt, asta s-a întâmplat. În loc să ne asumăm o rată imensă, ne-am asumat jumătate de rată. Și atunci clar motivația noastră a crescut, n-a contat munca sau ce numesc alții birocrație. De fiecare dată fondurile ne-au „obligat” să facem pași mari și mai mulți decât de obicei. E adevărat că, în perioada de pregătire ești ca un alergător, dar tragi aer în piept și pe urmă alergi. Simți că într-adevăr mai ai un umăr lângă tine și asta a contat foarte mult. A fost ca atunci când treci un râu, dar te mai ține cineva de mână, așa ne-am simțit”, concluzionează Loredana Radu. 


Reporter REGIO este o nouă inițiativă ADR Nord-Est, care are în prim-plan promovarea proiectelor de succes ale beneficiarilor noștri, proiecte care au reușit să iasă în evidență aducând plus valoare și impact în comunitate. Într-o perioadă în care predomină știrile negative, vă propunem spre lectură povești frumoase, dar adevărate, menite să întărească credința că „se poate”! Fii parte din poveste!

Ești beneficiar Regio? Lasă-ne să-ți spunem povestea.

Contactează-ne pentru detalii la info@adrnordest.ro

Documente suport implementare beneficiari publici / privati

Intrebari privind aplicare OUG 64/2022