Manifatture Neamt - cum se tricoteaza succesul fir cu fir

Reporter REGIO: episodul 6
Manifatture Neamț - cum se tricotează succesul fir cu fir
Povești de succes, posibile cu sprijinul Regio Nord-Est 2014-2020

5.655.048 lei. Puțin peste un milion de euro asistență financiară nerambursabilă. Două proiecte depuse. Unul finalizat, celălalt în implementare și ar depune oricând și pentru un al treilea. Manifatture Neamț SRL chiar a știut să fructifice oportunitățile de dezvoltare pentru IMM-uri din Programul Operațional Regional 2014-2020. Poate titlul proiectelor depuse, „Extindere capacitate de producție și Creșterea competitivității societății prin achiziția de echipamente de producție performante”, nu spune nimic, dar în spatele lor se ascunde o companie locală ce produce haine haute-couture pentru Prada, Valentino, Tory Burch sau Moncler. Din Neamț direct spre Milano sau Canada, iar REGIO a ajutat ca această companie să se mențină pe linia de plutire în perioada pandemiei.

În august 2012, în Dumbrava Roșie, pe strada Strămutați, au început să bată primele mașini de tricotat ale Manifatture Neamț SRL. Cu 7 oameni în echipă, Lucian Seghete avea parte, pentru a câta oară, de un nou început. Povestea lui este cel puțin interesantă, cu multă voință, disciplină, sacrificiu și mult timp dedicat unei pasiuni.

Pasiunea pentru automatizări și utilaje
Dând timpul înapoi, aflăm despre Lucian Seghete că a muncit în toate vacanțele de vară din timpul Liceului Industrial de Chimie pe care îl frecventa în Onești. Cu bursă de merit, după ce își termina stagiul de practică obligatorie de la final de an școlar, ruga diferiți șefi, ba de la Combinatul Chimic, ba Rafinăria din Onești să îl primească să muncească pentru un ban în plus. Făcea verificări sau reparații de aparatură electronică. A intrat apoi la Facultatea de Electronică din Iași și, deși își continua munca de vară la Onești, în momentul în care soția lui a primit repartiție la Piatra Neamț, a făcut și el transferul la Combinatul de fire și fibre sintetice din Săvinești. Acolo a lucrat într-o secție de realizare a utilajelor pentru industria chimică textilă. „Era vremea când Ceaușescu a zis că plătește datoria țării, iar asta însemna ca niciun utilaj să nu mai fie cumpărat din Germania, ci trebuia să le facem propriu-zis, să le reproducem. Erau utilaje Mitsubishi, Bosch, IBM. Melana 5, cum se numea atunci, era o secție dezvoltată de la zero numai cu utilaje făcute de noi din materiale autohtone. Să faci automatizări pentru toate utilajele astea, era pasiune pură”, povestește Lucian Seghete. Pleca de acasă foarte devreme, incusiv duminica pentru a avea mai mult timp să lucreze la automatizări. Apoi a venit Revoluția cu multe schimbări organizatorice. Era șeful secției de cercetare, proiectare, iar secția de utilaje și piese de schimb a devenit independentă. „Era un pionierat în ceea ce privește gestionarea unei societăți, cu bugete, cu tot”, își amintește el.

Puloverele Victoria și prima mașină de tricotat

Într-o vară, a venit o doamnă, doamna M., i-a spus că are niște mașini de tricotat second și nu știe cum să le pună în funcțiune pentru că au și parte electronică. Deși nu știa mare lucru despre o mașină de tricotat, a fost de acord să se implice. Le-a pus în funcțiune într-o lună. Realizarea primei bucăți de tricot a fost fascinantă pentru toți cei implicați și au vrut să facă mai mult. A urmat programarea mașinăriei pentru tricotarea unui pulover. Lucian Seghete s-a dus până în Budapesta, a făcut rost de program, pentru că în România nu exista și își amintește, zâmbind, că s-au făcut o sută de mii de pulovere. Se numeau pulovere Victoria, cu fire luate de la Rifil și… „stăteau oamenii la ușă să le cumpere. Veneau din toată țara. Culoarea mov era la mare căutare. Toți voiau pulover mov. Mov cu orice”, spune Lucian Seghete.  

Acela a fost momentul în care a trebuit să aleagă: trecut sau evoluție. Și a ales evoluția. A preluat activitatea pe partea tehnică aici, alături de familia M. A vizitat multe fabrici de tricotaje din Italia, pentru a studia cum funcționează, iar în același timp s-au cumpărat mașini noi și stații de programare. Încet, încet au început să vină și comenzile și erau din ce în ce mai multe. Totul mergea strună, iar Lucian Seghete lucra cu și din plăcere. Au început să exporte în străinătate tricotaje, iar firma se dezvolta extraordinar.

Noi începuturi
Experiența lui era extrem de valoroasă pe piața textilelor și fiind genul de personă care făcea lucrurile să meargă strună, i-a fost solicitat ajutorul în diferite fabrici din țară. A pus pe picioare o fabrică de textile din Brașov în 4 luni, iar o alta din București în 2 luni. După cele două, l-a sunat cineva care avea o fabrică în Dâmbovița cu un program ce nu funcționa. I-a plăcut acolo și a hotărât să rămână să lucreze cu ei. Fabrica a ajuns, în timpul acesta, de la 20 de mașini la 80 și a lucrat pentru o mulțime de branduri cu nume mari. Proprietarii fiind italieni aveau legături cu toate firmele mari din Italia. După aproape 10 ani de făcut naveta Piatra Neamț – Dâmbovița, a decis că e momentul să facă, din nou, o schimbare. „Când i-am spus italianului că plec, a zis «Și eu ce fac? Dacă pleci, facem fabrică la Piatra Neamț!». Cu ce bani? Eu nu aveam bani. A zis: «iei niște mașini de aici și faci mostrele pe care trebuie să le faci pentru clienți»”. Asta se întâmpla în februarie 2012. În august, clădirea era complet pusă la punct, funcțională, cu primele mașini de cusut gata de lucru. La câțiva ani după, italianul a zis că nu mai este interesat de fabrica de aici și se retrage.

5 mașini de tricotat performante prin fonduri europene
Lucian Seghete, care avea ochiul format deja pentru noile trenduri, a avut ocazia să testeze o mașină de tricotat nou apărută, una care tricota produsul complet, mai ales când vedea și că tinerii nu mai au răbdare să lucreze un articol care îmbină tricotul. A testat, a cumpărat-o, și când a văzut că practic lucrează singură, a hotărât că are nevoie de mai multe astfel de mașini, pentru evoluția companiei. Cochetase cu ideea fondurilor europene, cu finanțările, dar simțise că abia acum le-a venit timpul. Cu ajutorul unui consultant a depus un proiect pe Axa 2 – “Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii”. „Am zis întâi să încercăm prin fonduri. Am cumpărat prin proiect 5 mașini de acest gen și cred că suntem singurii din țară care avem acest tip de mașini care fac bucata completă. Noi cumpărasem o mașină inițial și ne-am dat seama că acesta este viiitorul, fiind mașini care lucrau fire subțiri plus o mașină care lucra fire foarte groase. Știam că se va schimba moda, indiferent de anotimp, se vor lucra articole cu fire groase”.

„Dacă nu aveam aceste mașini, era posibil să închidem”
Perioada pandemiei a fost una destul de complicată pentru Manifatture Neamț. Hainele nu erau pe lista de priorități ale oamenilor și, în mod evident, comenzile au scăzut foarte mult. Achiziționarea celor 5 mașini performante de tricotat s-a dovedit a fi colacul de salvare al firmei. „În această perioadă de pandemie, mașinile acestea lucrând singure ne-au ajutat foarte mult, sunt mașini de bază. Dacă nu aveam aceste mașini pe care le-am achiziționat cu fonduri, era posibil să închidem. Am menținut cu mașinile astea producția, nu neapărat ca număr de bucăți, ci veniturile pe care noi în mod normal le aveam și care am presupus că vor crește. Un produs făcut pe astfel de mașini este un produs mult mai scump decât unul făcut pe mașinile normale. Pentru că este un produs pe care altcinvea nu îl face. Noi acum suntem pe piață în top cu produse de genul acesta”, spune Lucian Seghete.

La ceva timp, Lucian Seghete a depus un al doilea proiect pentru alte mașini de tricotat cu fire foarte subțiri, dar și cu fire groase, cu tehnologie și mai sofisticată. Tot în al doilea proiect a achiziționat și o mașină de deșirat fire, pentru a reutiliza deșeurile. „Noi lucrăm numai pentru export, cu fire scumpe, mătase, cașmir și lucrăm numai articole complicate pe care nu le poate face multă lume. Refolosim firele atunci când sunt bucăți ce trebuie aruncate pentru că au un defect, iar mașina de deșirat ne ajută foarte mult”.

De la 7 la 160 de angajați

Manifatture Neamț s-a dezvoltat foarte mult și în ceea ce privește personalul. 160 de oameni lucrează azi pentru a trimite la timp hainele în toată lumea. „Nu lucrăm pe stoc de niciun fel, lucrăm pe comenzile date direct de clienții noștri din America, din Canada și marile branduri din Italia cum e Moncler, Valentino, Prada, Herno. Avem toate condițiile pentru o firmă de top. Nu ne putem permite să nu respectăm termenele de livrare indiferent de ce se întâmplă, că nu ai fir, că nu ai etichete, că sunt în concediu medical 5 persoane odată. Apar multe astfel de impedimente, dar trebuie depășite. Lucrăm totul contra timp”.

Lucian Seghete este pensionar de 5 ani, așa cum îi place să spună, și lucrează de ani buni de la 5 dimineața până la 17-18.00 seara. În ultimii 3 ani nu a avut nicio zi de concediu, lucrează inclusiv sâmbăta, câteodată și duminica și vibrează alături de fiecare mașină pe care o deține în fabrică. În același timp, consideră că nu poți doar să aduni bani și atât. Trebuie să și împarți, spune el:… „Cu cât mai multă lume trăiește bine, cu atât mai bine o să trăiești și tu. Am zis că voi ajuta, atât cât voi putea, tinerii care au rezultate, educația. O societate nu poate să se dezvolte dacă nu are un tineret educat, o populație sănătoasă din mai multe puncte de vedere, social și cultural”.

În acest moment, Manifatture Neamț are un proiect finalizat, unul în implementare și Lucian Seghete nu ar spune „nu” unui al treilea proiect. Este de părere că nu poți lua fonduri doar de dragul de a le lua. Trebuie să ai un plan de viitor, o strategie de afaceri și răbdare. Tot el povestește că are legături foarte strânse cu principalii tricoteuri din Europa și majoritatea au accesat fonduri europene. „Șansa fondurilor europene este extraordinară. Trebuie accesate. Din păcate, auzim la radio cum alte țări au luat și iau în continuare fonduri, iar noi avem o rată mică de absorbție. Cred că sunt două motive: unii nu au curajul și unii se sperie de birocrație. Cu toate astea, trebuie aplicat, trebuie încercat. Dacă este o treaptă pe care trebuie să o urci, o urci chiar dacă e mai înaltă. Dar… când faci următoarele trepte, trebuie să le faci mai accesibile ca să te poți mișca mai repede”, concluzionează Lucian Seghete.

 


Reporter REGIO este o nouă inițiativă ADR Nord-Est, care are în prim-plan promovarea proiectelor de succes ale beneficiarilor noștri, proiecte care au reușit să iasă în evidență aducând plus valoare și impact în comunitate. Într-o perioadă în care predomină știrile negative, vă propunem spre lectură povești frumoase, dar adevărate, menite să întărească credința că „se poate”! Fii parte din poveste!

Ești beneficiar Regio? Lasă-ne să-ți spunem povestea.

Contactează-ne pentru detalii la info@adrnordest.ro

Documente suport implementare beneficiari publici / privati

Intrebari privind aplicare OUG 64/2022