Cladirea Primariei din Suceava si Centrul de zi pentru copii, Casa Fluturasilor din Roman vor fi reabilitate termic prin Regio

Seria investitiilor care vizeaza reabilitarea termica a cladirilor publice din Regiunea Nord-Est, finantate prin Programul Operational Regional 2014-2020,  continua cu doua obiective cu impact administrativ si social major, din Suceava si Roman. 

Ieri, 30 iulie 2018, Dl Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est a semnat la Suceava, respectiv Roman, doua contracte de finantare pentru Prioritatea de investitii - 3.1 B Sprijinirea eficientei energetice in cladirile publice, care utilizeaza 2,44 milioane euro finantare nerambursabila, dupa cum urmeaza:

I. MUNICIPIUL SUCEAVA, reprezentat la semnarea contractului prin Dl Viceprimar Lucian HARSOVSCHI, pentru proiectul CRESTEREA EFICIENTEI ENERGETICE A CLADIRII PRIMARIEI MUNICIPIULUI SUCEAVA, cu o valoare nerambursabila de 1.630.040 EURO.

Proiectul prevede imbunatatirea izolatiei termice a anvelopei cladirii, reabilitarea si modernizarea instalatiilor pentru prepararea si transportul agentului termic, utilizarea resurselor regenerabile de energie pentru asigurarea necesarului de energie termica pentru incalzirea si prepararea apei calde de consum, inlocuirea corpurilor de iluminat cu unele noi tip LED, montarea unei pompe de caldura, demontarea caloriferelor si inlocuirea cu ventilo-convertoare, modernizarea lifturilor.

De rezultatul acestor investitii in cresterea eficientei energetice vor beneficia cei peste 1000 de angajati ai primariei, dar si cele aproximativ 60.000 de persoane care apeleaza la serviciile institutiei, avand parte de conditii sporite din punct de vedere al confortului termic pe toata durata anului.

II. MUNICIPIUL ROMAN, prin Dl Primar Lucian MICU, pentru proiectul CRESTEREA EFICIENTEI ENERGETICE A CLADIRII PUBLICE DIN MUNICIPIUL ROMAN, STR. SMIRODAVA NR. 28, cu o valoare nerambursabila de  812.530 EURO.

«Casa Fluturasilor» este un centru de zi pentru copii anteprescolari aflati in situatii de risc,   infiintat pentru prevenirea abandonului si institutionalizarii copiilor care se afla in situatii vulnerabile, prin asigurarea unor activitati de ingrijire, supraveghere, recreere-socializare, dezvoltarea deprinderilor de viata independenta, asistenta medicala, precum si a unor activitati de sprijin, consiliere, educare pentru parinti sau reprezentantii legali.

Lucrarile propuse prin proiect vor viza cresterea eficientei energetice a centrului de zi, in vederea reducerii cheltuielilor cu incalzirea pe perioada iernii si a cheltuielilor cu climatizarea pe perioada verii, a costurilor aferente consumurilor de energie electrica si de gaz metan, dar si evitarea pierderilor de energie termica si, implicit, reducerea cheltuielilor de intretinere.

Autoritatile publice din Regiunea Nord-Est au avut  la dispozitie o alocare financiara de 62 milioane Euro pentru reabilitarea termica a cladirilor mari consumatoare de energie si cu un impact social semnificativ pentru comunitate si au profitat din plin de aceasta oportunitate. Dincolo de a fructifica o finantare, insa, Primaria Suceava si Primaria Roman sunt unele dintre cele mai active autoritati locale in tranzitia catre eficienta energetica, ele fiind si membre ale  Conventiei Primarilor pentru Energie si Clima, initiativa prin care isi asuma angajamentul de a intreprinde masuri concrete, coerente si cu impact in sensul reducerii emisiilor generate de consumul de energie” a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.